Zselés körömépítési technikák A-Zon 10 May May by Cththemes

Zselés körömépítési technikák A-Z

A zselés körmök mindig nagyon népszerűek a körmösök és a vendégek körében, habár ma már több újabb alapanyag közül is választhatunk, mint például az Acrylgél vagy a géllakk erősített technikák alapanyagai. De miért érdemes mégis ezt az anyagot választani? A cikkből kiderül milyen nehézségei vannak ennek a technikának, illetve milyen szempontból könnyebb a használata, mint egyéb alapanyagoknak.

Miért válasszuk a zselés alapanyagot?

A legkönnyebb műkörömépítési technikák közé tartozik a zselés alapanyagok használata, mert kevés a hibalehetőség. Egykomponensű anyag, így a tégelyből kivéve már egyből tehetjük is a felületre. Nem kell nekünk kikevernünk, így lényegesen kevesebb idő, és könnyebb is, valamint egyszerűbb a használata, mint a porcelán anyagcsoportnak. Az Acrylgél hozzá hasonlóan egykomponensű anyag, annyi különbséggel, hogy ott a porcelános ecset és ecsetmozdulatok kellenek, ami nehezebb mint a zselé szálazó mozdulata.

Zselés alapanyag választás

Sűrűbb vagy inkább hígabb termékkel dolgozzunk?

Ma már rengeteg típusú zseléből választhatunk attól függően, hogy a sűrűbb vagy hígabb alapanyagot preferáljuk. Már sok olyan reszelésmentes termék is kapható, ami segíti és könnyíti egyben a munkánkat, hiszen nem mindegy mennyire kell megreszelnünk a felületet. Érdemes a zselét attól függően változtatni éppen milyen évszakban vagyunk. A nagy nyári melegben válasszuk a sűrűbb termékeket, a téli hidegben pedig a hígabb, lágyabb termékeket. Ha ragaszkodunk egy halmazállapothoz, akkor ajánlott betenni a terméket a hűtőbe éjszakára, hogy nappal kezelhetőbb legyen a halmazállapota.

Mi alapján válasszunk színárnyalatot?

A termékeket nem csak halmazállapot szerint csoportosíthatjuk, hanem attól függően is, mennyire fednek jól. Itt háromféle csoport különböztethető meg: átlátszó, áttetsző (vagyis semitransparent), és pigmentált, vagyis jó fedőképességgel ellátott színek. Itt mindig attól függően választunk, hogy milyen technikához alkalmazzuk az adott alapanyagot. Francia körömépítésnél csak átlátszó alapot tehetünk a sablonra alaprétegként, baby boomer vagy egyszínű körömépítésnél a semitransparent anyagok kerülhetnek közvetlenül a sablonra, amennyiben vékonyan építjük az a alapréteget. A nagyon magasan pigmentált zselés alapanyagok semmiképpen sem kerülhetnek közvetlenül a sablonra, mert a magas pigmenttartalom miatt nem tudnának átkötni. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy amikor kivesszük a sablont a köröm alól, akkor egy kicsit folyékony még a halmazállapot. Töltésnél ennél egyszerűbb a helyzet, hiszen mindig kell vékony alapréteg a természetes körömlemez felületére és a szabad szélre is, és köttetés után ennek felületére mehet bármelyik típusú alapanyag. Itt ajánlott a Base gélek használata, legfőképpen olyan típusú anyag, ami nem tartalmaz pigmentet. Tudnunk kell, hogy mindig az átlátszó anyagok tapadása a jobb a pigmentált anyagokkal szemben. Ha pedig még selyemszálat is tartalmaz az alapréteg, az a legtökéletesebb választás. Sablonos építésnél is ajánlott a Base gél használata, mert hajlításkor biztosak lehetünk az anyag tökéletes tapadásában. Ha azt látjuk, hogy a sarokpontoknál apró, világos foltok jelennek meg, akkor ott sajnos nem lett hibátlan a tapadás.

Milyen körömformát válasszunk?

A formákat mindig az határozza meg, hogyan illesztjük fel a sablont. Ez lehet az ujj vonalához képest egyenes (klasszikus kocka forma esetén), felfelé emelt (orosz mandula köröm esetén), vagy lefelé döntött (stiletto, vagyis hegyes körömforma esetén).

Ami még megkülönbözteti a formákat egymástól, az a magassági pont, ami lehet C-íves vagy Balance-pontos. A kettő között az a különbség, hogy hova építjük a legmagasabb pontot. Ha a körömágy közepén van a köröm legmagasabb pontja, akkor C-ívnek hívjuk, ha a körömágy első harmadában, akkor Balance-pontról beszélünk. A modern formák általában a második csoporthoz tartoznak.

A zselés technikák egyik legszebb fázisa a mosolyvonal-reszelés

Nagyon fontos a mosolyvonal íve műkörömépítés esetén, hiszen a teljes köröm esztétikáját adja. Nagyon elviheti a végeredményt pozitív irányba is, de egy rosszul kialakított mosolyvonal nagyon el is ronthatja azt. Fontos, hogy derékszögű falat alakítsunk ki, és hogy tiszták legyenek a sarokpontok. Ha mindez stimmel, akkor gyönyörű végeredményt kapunk, amennyiben szépen festjük fel a mosolyvonalat.

Zselés technika mosolyvonal-reszelés

Mit jelent a helyes mosolyvonal-festés?

A legtöbbször ott hibázzuk el, hogy miután szépen megreszeltük a mosolyvonalat, a festést már nem készítjük el pontosan, ami azt jelenti, hogy nem követjük az ecsetünkkel a mosolyvonal falát. Néhol erősebben nekinyomjuk a festéket a falnak, máshol kevésbé, és emiatt hullámossá válik az ív. Itt valóban arra kell figyelni, hogy egyenletesen fessük a színt a fal hoz, abszolút hullámmentesen, követve a derékszögű fal vonalát. Ez valljuk be nehéz feladat, sok gyakorlást igényel.

A felületreszelés nehézségei

A reszelés nagyon fontos szakasz, hiszen ez határozza meg a köröm végső kinézetét. Reszeléssel akár nagyon elronthatjuk, vagy jobb esetben feljavíthatjuk a végeredményt. Nem kell más hozzá, mit megfelelő erősségű reszelő, vagy helyes reszeléstecnika, ami tartalmazza a sorrendet és a reszelési irányokat. Ha minden körmöt egyforma lépésekkel reszelünk, akkor a végeredmény 10 teljesen egyforma köröm lesz. Amennyiben minden ujjnál másképpen használjuk a reszelőt, úgy a végeredményben látszódni fog a különbség az ujjak között. Az egyformasághoz érdemes átfordítani a kezet és fordított irányból megnézni a körmöket, mert úgy könnyebben észrevehető a hiba. A bőr körül ajánlott óvatosan reszelni egy finom reszelővel, mert a zselé egy nagyon rugalmas és könnyen reszelhető anyag, emiatt akár csak egy rossz vagy erőteljes mozdulattal is túlreszelhető. Ilyenkor bele is tudunk reszelni akár a saját köröm felületébe, de az is lehet, hogy csak anyaghiányos lesz ott a köröm, és úgy tűnik majd a végeredményben, mintha a frissen készített köröm már most le lenne nőve. Fényzselé mindig kihozza a hibákat, amennyiben vannak, de magas és hosszantartó fényt is biztosít heteken keresztül. Érdemes fényzselézés előtt feltolni picit a köröm körülötti bőrt, hogy minél pontosabban be tudjuk festeni a teljes felületet.

Milyen díszítési technikát válasszunk?

Ha a vendég díszítést kér a körmeire, akkor rengeteg féle technika közül választhatunk. Ezt több szempont alapján csoportosíthatjuk:

Anyagcsoport

A technikák szorosan összefüggnek az anyagcsoportok széles választékaival, ettől függően beszélhetünk akár zselés festési technikákról, porcelánvirágokról, vízzel higítható anyagokról , mint például az akrilfesték, 3D díszítési technikákról: gyurmazselé vagy egyéb 3D zselék, nyomdatechnikákról és így tovább.

Felületi vagy 3D technikák

Egyes technikák egészen besimulnak a köröm felületébe, mások pedig 1-2 milliméterre kiemelkednek. Válasszuk bármelyiket, de előtte egyeztessünk a vendéggel, mennyire fogja zavarni őt egy kiemelkedő díszítés a körmei felületén. Valakit egyáltalán nem zavar, sőt nagyon szereti a feltűnő díszítéseket, másokat pedig idegesít, ha nem sima a köröm felülete és például kiszakítja a harisnyát, ha nem elég óvatos.

Milyen díszítési technikát válasszunk?

Tartósság

Egyes díszítési technikák tartósabbak, mert bevonjuk a felületet további anyagokkal, mások kevésbé lehetnek tartósak, ha nincs bevonva a felület egy nagyon igénybevett kézen. Ez mindig a szakember feladata, hogy felismerje melyik technikát ajánlja a vendége számára.

Fessünk gyönyörű virágokat a körömre!

Nyáron nagyon gyakoriak a virágok a körmökön. Szinte az összes alapanyagból készíthető virág, de melyiket válasszuk? Ilyenkor érdemes inspirációs fotót mutatnunk a vendégnek, hogy lássa milyen virágok közül választhat színvilágban, formában, technikában. A szalonmunka során fontos az idő meghatározása is két szempontból: először is mennyi idő áll rendelkezésre a következő vendég érkezéséig, másrészt mennyi időbe telik a virág elkészítése.

Van néhány olyan festési technika, amivel pár perc alatt elkészíthető egy gyönyörű virágkompozíció. Ilyen a festőzselékkel való festés egy lépésben. Ehhez jól kell ismernünk a technika lépéseit, szabályait. Ez valójában minden technikára érvényes, mert kizárólag így lesz tökéletes a munkánk, ami sok elégedett vendéget hoz.

Zselés technika virágfestés

TRENDKÖVETŐ LIVE KURZUSOK

Zselés körömépítés lépésről-lépésre

SummerNails – Feltűnő és elegáns Balerina a nyári szezonra

2022. július 2. (szombat) 10:00

150 perces live előadás

back to top